Hva er din WOMAS-strategi?

Moteord kommer og går. Mange av dem blir en pest og plage for alle som skal høre på foredrag og lese artikler. Men, mens de er nye kan det jo faktisk være noe å lære av dem. «WOMAS» og Womas-strategi venter jeg å høre mer om fremover, så jeg tenkte det kunne være greit å forklare litt hvorfor det er viktig. Et annet motebegrep i emning er «IPM – score», så jeg kommer litt inn på det også.

Målestokken på vellykkethet i sosiale medier (SoMe) har for mange vært hvor mange kontakter, følgere, tilhengere, fans eller «liker» du klarer å samle til profilen din. Facebook øker sin betydning som markedsføringskanal og «alle» produkter, bedrifter og etater kommer etter hvert med sin profil.

Trafikk til ordinære nettsider kom for noen år siden fra browsing via portaler som «Startsiden». Deretter kom Google-søk på banen og søkemotoroptimalisering ble avgjørende for om ditt nettsted ble funnet, og «SMO» og «SMA»(søkemotorannonsering) ble de heteste moteordene. Nå kommer det mest av trafikken via sosiale medier ved at vi oppdager interessante ting når andre lenker, kommentarer eller «liker» innlegg.

Trafikk til nettsteder:

  • Browsing – 21 %
  • Search +1 %
  • Social discover + 52 %

Vi hører og ser eksempler på forholdsvis små virksomheter som samler flere 10.000 tilhengere og får stor omsetning via Facebook. Ikke rart mange ønsker å henge seg på! Da kommer de gjerne til et byrå som har spesialisert seg på sosiale medier – kjennetegn: de slår om seg med mange kryptiske ord og forkortelser- og bestillingen lyder gjerne: «Vi må på Facebook, skaff oss 10.000 tilhengere!». Enten målet er 10.000 eller 100.000 tilhengere mangler de ofte en grunnleggende strategi.

Ikke alt du poster kommer fram

Med 2,5 millioner norske brukere og høyt gjennomsnittlig antall venner på Facebook ble det behov for en siling av det mest aktuelle foran det mindre aktuelle innholdet. Facebook hjelper oss med dette. Det betyr at ikke alt du poster blir vist fram til dine venner og sider.

Det er her WOMAS og Womas-strategi kommer inn for fullt. WOMAS står for «Word of mouth at scale». Hvordan skal du legge opp en strategi som sikrer at ditt budskap når både dine tilhengere – og ikke minst at de skal dele dette videre?

Det er selvfølgelig fint å ha en stor tilhengerskare, men bare hvis du vet hvordan du skal bruke den. Som i andre DM (direct mail)-sammenhenger er det de potensielle kundene som er interessante. De andre er bare med på å drive kostnadene opp, med mindre de kan bli ambassadører for deg. Når Facebook skal vurdere om hvor mange de skal vise din oppdatering til vurderer de tre forhold:

  • Din tilhengers personlige tilknytning til siden
  • Det gjennomsnittlige engasjement som siden får
  • Aktualitet – jo nyere en oppdatering er, jo større sannsynlighet for at den vises

Aktive brukere bedre enn mange

En indikator på hvor sterk din side er, kan du få ved den såkalte IPM-score (interactions per mile (tusen)). Den viser hvor engasjerte dine tilhengere er. Det er en verdi satt sammen av hvor hyppig du poster oppdateringer, hvor mange tilhengere du har, og ikke minst stor andel av tilhørerne som reagerer på det du poster. Jo større andel som liker, kommenterer, deler og poster egne innlegg på din vegg – jo større blir din IPM-score.

Å kreve at de som besøker siden din skal trykke «liker» før de har sett hva du holder på med, eller for å delta på en aktivitet, kan dermed svekke muligheten til nå dine egentlige tilhengere! Kvalitet foran kvantitet også her, med andre ord.

Takk til Mikael Lemberg fra Komof Danmark www.komfo.dk som snakket om dette på Trondheim Facebook Event.

Her er en bloggpost fra Mikael om du vil vite mer.

http://www.lemberg.dk/det-handler-ikke-om-storrelsen/

Hva innholdet i en WOMAS-strategi kan inneholde kommer jeg tilbake til i en annen bloggpost. Er du utålmodig, så bare ta kontakt ; )

3 replies

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] på folks naturlige ønske om å dele erfaringer, opplevelser og stemninger med andre. Les gjerne “Hva er din WOMAS-strategi” først, om du ikke har lest artikkelen […]

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.