Mange tall, viktige sammenhenger og et uinteressert publikum

Det er utfordringen for mange når de lager presentasjoner eller skriver artikler på intranettet.

Men – det er mulig å formidle stor stoffmengde, viktige tall og kompliserte sammenhenger på en inspirerende og lærerik måte. Det handler sjelden om å bli skuespiller eller revyartist for å underholde tilhørerne, her kommer de fleste uansett til kort . Langt mer overkommelig er det å lage en god struktur og bygge opp en sammenhengende historie.

  1. Du må tidlig i presentasjonen eller artikkelen vise publikum hvorfor dette vil være interessant for dem. Det er ikke nok å hamre inn at dette er viktig – det er din oppgave å gjøre det interessant for dem. Eksempler og anekdoter kan være nyttige for å vise hvor nyttig informasjon du har å komme med.
  1. Det gjelder å spare på detaljene. Gi et overblikk først, før du går inn i detaljene. Et overblikk skal du oppfatte på ett sekund, så her må du prioritere! Gode overskrifter og illustrasjoner vil være til god hjelp. Rydd unna all unødvendig informasjon i tekst og illustrasjon, slik at hovedpoenget ditt kommer tydelig fram.
  1. Lag en sammenheng mellom argumentene. Lag en rød tråd som gjør at lesere eller tilhørere klarer å henge med på hva som skjer. Bruk gjerne kjente tema, men unngå de mest brukte flosklene. Selv alvorlige tema kan ha et humoristisk tilsnitt, men vær forsiktig med sarkasme eller ironi.
  1. Engasjer publikum. Bilder og eksempler kan bringe fram følelser. Ingen er bare rasjonelle, så emosjonelle argumenter er minst like viktige som rasjonelle. Trekk gjerne publikum med i diskusjoner eller be om tilbakemeldinger. Dette kan gjøres både muntlig og skriftlig.

Kakediagram

Bruker du mye tall, så lær deg å koble Excel og PowerPoint sammen, det vil spare mye tid. Lær deg også hvordan de ulike typene diagrammer gir ulike signaler, slik at du underbygger dine argumenter – ikke svekker dem.

Vil du lære mer, så ikke nøl med å ta kontakt!

Hermenes AS. Tlf. 92 60 73 18

 

2 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.