Når presentasjonen ikke er «live»

Her er noen tips til hvordan du kan aktivere tilhørerne selv om de ikke er i samme rom som deg, eller de ser presentasjonen på et annet tidspunkt.

Mange av de metoder og teknikker som vi bruker for å engasjere publikum krever toveis kommunikasjon. Direkte spørsmål, Kahoot eller lignende krever samtidig tilstedeværelse. Når publikum skal se presentasjonen senere, eller følger med på avstand, skal du bare godta et presentasjonen ikke blir like engasjerende? Heldigvis finnes det gode og enkle verktøy til bruk i slike situasjoner. Svært mange behersker Powerpoint rimelig bra, og kvier seg for å ta i bruke helt nye verktøy. Det er heller ikke nødvendig.

Har du disse to fanene i toppmenyen i Powerpoint, kan du enkelt gjøre presentasjonen interaktiv.

Finner du fanene » Mix» og «Poll Everywhere» øverst i din Powerpoint, har du allerede mange av de verktøyene som trengs!

 

Ta opp presentasjonen

Du kan enkelt ta opp presentasjonen din på video, slik at den kan legges ut på nett eller distribueres på annen måte. Du kan veksle mellom å vise lysbildene som fullskjerm og å vise deg som prater. En kombinasjon er også mulig. Husk da at deler av lysbildet ikke vises. Det innebygde kameraet i pc’n er utstyr nok. Har du pc med to kamera kan du veksle mellom front og bak-kamera. På denne måten kan du vi fram salen, for eksempel om noen stiller spørsmål, eller det foregår noe annet relevant du ønsker å vise fram.

 

Stille spørsmål

Som foreleser eller taler stiller vi ulike typer spørsmål. Noen ganger er de rent retorisk; vi forventer ikke svar, men ønsker at tilhøreren skal tenke på hva som er riktig svar. Andre ganger stiller vi spørsmål for å sikre at tilhørerne har forstått det du ønsker å formidle.

Med Poll Everywhere kan du enkelt stille ulike typer spørsmål. Du kan lage quiz med korrekte eller gale svar og du kan bestemme hvor mange forsøk leseren får på å finne riktige svar.

Slik lager du spørsmål til publikum. Du kan gi dem flere ulike måter å besvare spørsmålet.

For publikum vil spørsmålene se slik ut:

Du kan også stille åpne spørsmål og få svarene på ulike måter; for eksempel som ordskyer.

Slik redigerer du enkelt åpne spørsmål, og hvordan svarene skal presenteres.

Dette passer best når publikum ser på presentasjonen samtidig, men ikke nødvendigvis oppholder seg på samme sted. Teknikkene kan selvfølgelig også brukes når du står overfor publikum på vanlig måte.

Pc og telefon

Besvarelsene kan gjøres enten via telefon eller på tilhørernes egen pc eller nettbrett. Det er ingen krav til spesielle operativsystem for tilhørerne, men nettilgang er nødvendig. Svar viatelefon passer godt til ulike quiz-er for å engasjere publikum og gi dem ekstra tid til å fordøye budskapet ditt. Besvarelse via pc og nettbrett passer best for opplæring der dokumentasjon er viktigere og der publikum er forberedt på å svare på denne måten.

 

Interessant?

Har du lyst til å lære mer om dette?

Sjekk ut instruksjonsvideoene hos Microsoft, start gjerne her eller ta kontakt med Hermenes for et kurs.
Telefon 92 60 73 18

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.