Unngå disse ordene og frasene

Mange ord og fraser var både spennende og klargjørende da de ble tatt i bruk. Men, så blir de misbrukt stadig mer og mister til slutt sin evne til å formidle noe som helst innhold . Det er mange mote-ord ute og går, og de sprer seg raskere enn vinterinfluensaen. Det er dessverre ingen vaksine å se, så vær på vakt. Her er en på langt nær fullstendig liste, men unngår du dette i dine tekster og taler, blir du i alle fall mer verd å lese/høre på.

 •  Fokus
   Å sette fokus på, under, over eller rundt noe, eller sette større fokus på noe. Alle mulige varianter av fokus brukes og misbrukes. I tillegg til å bruke det for ofte, brukes det også feil, slik at det blir ufrivillig morsomt.
 • I forhold til/ relatert til
  Politikere er spesielt glad i dette uttrykket. Det brukes sjelden slik det egentlig skal, nemlig å sette noe opp mot noe annet. Mange ganger bruker det bare som «fyll»- du kan like gjerne ta det bort.
 • Ta grep
  Brukes når ledere og politikere skal gjøre noe, som oftest noe de burde ha gjort tidligere. Et forsøk på å vise handlekraft, men forteller at vedkommende ikke vet hva som skal gjøres og dermed ikke kan være konkret.
 • 7 ganger så lite
   Dette er en pussig konstruksjon som brer om seg, særlig i markedsføring. Brukes ofte i setninger som «7 ganger så tynn«. Ettersom man vanligvis oppgir tykkelsen på noe, ikke «tynnelsen» blir dette et pussig uttrykk. De mener nok 1/7 av tykkelsen, men vil sikkert unngå ordet «tykk».
 • Synergi- synergieffekt
  En synergieffekt oppstår når to eller flere komponenter sammen blir større enn summen av de enkelte delene. Var nytt og spennende for 15 – 20 år siden, men brukes nå alt for mye.
 • Egentlig
  Et fyllord som du egentlig bare kan ta bort, i hvert fall når det brukes på denne måten.
 • Tenke ut av boksen
  Var et fint bilde på å være kreativ, men det er lenge siden. Nå beviser det at du selv ikke «tenker ut av boksen».
 • Dobbeltnektinger
  «Er du enig i at det ikke skal holdes uendret?» . Det er vanskelig å få tak i meningen når du bruker doble (eller triple) nektelser i samme setning. Vær forsiktig med  «ikke» og ord som begynner med «u» i samme setning.
 • Grensesprengende
  Vær ærlig med deg selv – er det du kommer med spesielt grensesprengende? Si i  så fall hvordan!
 • Kvantesprang
  Brukes for å omtale store og viktige framskritt, men er så utvannet at det knapt har betydning igjen. Betydde opprinnelig: overgang fra en energitilstand til en annen ved at et elektron «springer» fra et skall til et annet og sender ut el. opptar et kvant. (Kunnskapsforlaget)

Kom gjerne med flere ord og uttrykk som har gått ut på dato.

5 replies
 1. Ingrid
  Ingrid says:

  «Jeg er bare meg selv» er i overkant mye brukt. Hva betyr egentlig det? En slags uforskamma ærlighet som forsvares med at man bare er seg selv?

  Svar
 2. eirik
  eirik says:

  Hei Guri. Lenge siden. Fin nettside du har.
  Innspill til fraser; artig når noen (spes journalister) omtaler en hendelse som «bekymringsverdig» og/eller ditto «beundringsfullt»……

  Svar

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] bli en god tekstforfatter kan ta flere år, men ved å unngå noen av de mest forslitte uttrykkene kommer du langt. Andre fallgruver kan være å bruke ord og uttrykk feil. Da oppnår du enten å […]

 2. […] bli en god tekstforfatter kan ta flere år, men ved å unngå noen av de mest forslitte uttrykkene kommer du langt. Andre fallgruver kan være å bruke ord og uttrykk feil. Da oppnår du enten å […]

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.